Turbo-Pegazus Kft.

A szendvicspanel tervezés elengedhetetlen kritériumai

A szendvicspanel az építőipar egyik legsokoldalúbb eleme. Népszerűségét a kedvező ára mellett a könnyű szerelhetőség és a változatos felhasználási lehetőségei adják.>>>

szendvicspanel

Szendvicspanel: a méret a lényeg

A szendvicspanel elsősorban ipari és lakóépületekhez, valamint katonai, mezőgazdasági és előregyártott építményekhez használt építőelem. A szendvicspanelek hasznos fedési szélessége 1000 mm, a hosszuk mindig a projekt igényei szerint alakul.

A szendvicspanelek méretének kiszámításakor figyelembe kell venni a szigetelés vastagságát is. 

Egy 40mm vastag szendvicspanel egy régi 30as téglának felel meg, míg egy 60mm vastag szendvics panelnek a hőszigetelése kb. egy vakolt Porotherm 38as falvastagságnak. A vastagság kiválasztásánál mindig fontos tényező. hogy tudjuk, milyen szerelvényezések (víz, fűtés) lesznek az épületben.  

A szigetelőmag típusát (ásványgyapot, PUR, PIR töltet) és vastagságát az épület funkciói, tulajdonságai alapján kell kiválasztani. 

Az épület tetőhéjazat és oldalfali burkolásnak a panel típusát általában a tervező határozza meg, figyelembe véve az épület funkcióit, tűzveszélyességi besorolását (benzinkút, gázpalack tároló, kazánház), ill. az épület hőmérsékleti igényeit (pl. hűtőház, szabályozott hőmérsékletű terek)

A következő szigetelőanyag típusok jöhetnek szóba:

  • ásványgyapot – legjobb tűzállósággal és hangszigetelési képességgel rendelkezik
  • PIR szigetelés
  • PUR/PIR szigetelés

A szendvicspanelek méreteivel és egyéb műszaki részleteivel kapcsolatban forduljon szakértő kollégánkhoz.>>>