Turbo-Pegazus Kft.

Amit az élhajlításról tudni érdemes

Az élhajlítás az éles élek kiküszöbölésére és a geometriai felületek megfelelő kialakítására szolgál. Az élhajlított elemekre szükség van az összeillesztéshez, az alkatrész védelméhez, a merevség növeléséhez és a dekoratív megjelenés is.>>>

Az élhajlítás lényege

Az élhajlítás az egyik legfontosabb fémmegmunkálási feladat. A különböző méretű fémlemezek számtalan módon és különböző helyeken hajlíthatóak a kívánt alkatrészgeometriák elérése érdekében.

A lemezgyártás során az egyik legfontosabb szempont a lemez éleinek állapota, különös tekintettel a gyártás utáni állapotra. Az élhajlítást általában az ipari lemezfeldolgozás során alkalmazzuk.

A művelet során a fémlemezeknek csak egy kis részét hajlítjuk meg, 90 fokos szögben. Ezek a részek a széleken találhatók. 

Az élhajlítás főbb jellemzői:

  • A fémhajlítás valamilyen szinten deformálja a  fémet, de a lemez vastagsága nem változik.
  • A hajlításhoz szükséges erő nagymértékben függ az adott fémhajlítási eljárástól, mivel egyes folyamatok mechanikája jelentősen változhat.
  • A hajlítás mechanikáját befolyásoló tényezők, az anyag, a lemezvastagság, a hajlítási szélesség, a hajlítási sugár, a hajlítási szög, valamint a felhasznált gépek és szerszámok, és maga a fémhajlítási folyamat.
  • A hajlításon kívülre eső anyag feszítésben, a befelé lévő anyag pedig összenyomódásban van. A feszültség és a kompresszió ellentétes irányú, ezért az egyikből a másikba való átmenet során nulla tartománynak kell lennie.

A fémhajlítás során a fém anyag tulajdonságait, jellemzőit és viselkedését is figyelembe kell venni. Elengedhetetlen, hogy rugalmas és képlékeny fémeket alkalmazzunk.

Bármilyen megrendelést teljesíteni tudunk

Cégünk 2019 márciusa óta új élhajlító gépet használ, amellyel már 6 méter hosszban is tudunk változatos élhajlított bádogos elemeket gyártani az ügyfelek egyedi igényei alapján.

Hatalmas lemezraktárunknak köszönhetően nincs előttünk lehetetlen. 

Élhajlításra van szüksége? Adja le rendelését itt..>>>