Turbo-Pegazus Kft.

Élhajlítás: Hogyan és miért hajlíthatóak meg a fémek?

A fémek a leggyakrabban használt anyagok a különböző iparágakban. Megtalálhatók a gépekben, az autókban és számos más alkalmazásban. Hogyan hajlíthatóak és miért hajlanak meg? Tudja meg itt.>>>

A fémek hajlítása: mi áll az élhajlítás mögött?

Az élhajlítás a fémek hajlítási folyamata, ami azért valósulhat meg, mert a fémek képlékenyek, azaz formázhatóak, hajlíthatóak, vagy valamilyen módon manipulálhatóak sérülés és törés nélkül. Ennek hátterében a fémek azon tulajdonsága áll, hogy az atomszerkezetük lehetővé teszi az ilyesfajta beavatkozást.

A fémekben található atomok rétegei ugyanis képesek elcsúszni egymáson, amikor az anyagot ütik, hajlítják vagy megnyomják.

A tiszta fémekben az atomok rácsszerű elrendezésben és egyenes rétegben helyezkednek el. Ez teszi lehetővé, hogy amikor erőt fejtünk ki a fémre, az atomok különböző rétegei egymáson elcsúsznak, ami új formát és szerkezetet ad a fém alapanyagnak.

A tiszta fémek lágyabbak, mint az ötvözöttek

Az ötvözött fémek sokkal nehezebben hajlíthatóak, és némelyikük magas hőmérsékletet igényel ennek eléréséhez. Az ötvözetben lévő atomok ugyanis különböző méretűek, a kisebb-nagyobb atomok pedig torzítják a rétegeket, amitől azok nehezebben csúsznak el egymáson.

A fémhajlítás gyengíti a fémeket?

Nem, sőt, amikor a fémet meghajlítjuk, élhajlítjuk, valójában erősebbé válik azon a ponton, ahol meghajlítottuk. De ha túlmozgatják, akkor viszont eltörhet. Mert a fém megkeményedik, az ellenállás mértéke pedig nő.

A tiszta fémek lényegesen könnyebben hajlíthatóak a fent említett tulajdonságaik miatt, mint az ötvözött fémek. 

Fém élhajlított elemekre van szüksége? Mi legyártjuk Önnek. Itt kérhet ajánlatot.>>>