Turbo-Pegazus Kft.

Miért a legjobb megoldás a szendvicspanelből való építés?

Amikor építésre vagy felújításra szánjuk el magunkat, akkor nagyon fontos a költségtényező. Így van ez az ipari és melléképületek építésénél. Egy épület költségét viszont nem csak az anyagok ára adja. A további fenntartási költségek is nagy szerepet játszanak a megtérülésben. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy szendvicspanel termékeinket mennyiségtől függetlenül mindenki számára elérhetővé tesszük.

Sokat hallhatunk a bizonyos hőátbocsátási  tényezőről. Ezt az értéket szokták „U” vagy „k” betűvel jelölni az építőanyagok és épületek hőszigetelő képességére vonatkozóan. A mértékegysége W/m2k.

Mit is jelent ez?

Ha van egy anyag- vagy épületszerkezet (ez lehet födém, fal, nyílászáró stb.) amelynek két oldalán nem egyforma a hőmérséklet a melegebb oldal felől elkezd a hő kiáramolni a szerkezeten keresztül a hidegebb oldal felé. Kimegy a házból a meleg szoktuk mondani.

Ezt a számot általában 1 m2 felületre szokták megadni.
Ha az U=0,1 akkor ha a szerkezet két oldalán 1C° különbség van 0,1 W hőenergia áramlik ár rajta adott idő alatt.

Nézzünk erre egy példát:

Az alábbiakban két típusú építőanyag viselkedését hasonlítjuk össze a teljesség igénye nélkül.

Vegyünk példának egy 10 x 10 m épületet 2,75 m belmagassággal.
A külső hőmérséklet 0C° a belső 22C°.

Fal hossza 4 x 10 m = 40 m
Falfelület: 400 x 2,75 m= 110 m2

30 NF téglafal 5 cm EPS szigeteléssel

A szerkezet „U” értéke 0,31 W/m2k. Ez 22 C° különbségnél 1 m2 esetén 22 x 0,31=6,82 W energia átbocsátást jelent.

A teljes falfelületen:

110 m2 x 0,31W/m2K x 22=750,2 W hőveszteséget jelent.  Ennyi energia kell adott idő alatt (1 órával szokták számolni), hogy a belső hőmérsékletet 22 C°-on tartsuk.

100 mm vastag PUR töltetű szendvicspanel, mindkét oldalán lemezfegyverzettel.

A szerkezet „U” értéke 0,21 W/m2K. Szintén 22 C° hőmérséklet különbségnél 22 x 0,21 =4,62 W energiaátbocsátást jelent.

A teljes falfelületre 110 m2 x 0,21 W/m2K  x 22= 508,2 W hőveszteséget jelent. Ennyi energia kell adott idő alatt, hogy a belső hőmérsékletet 22 C°-on tartsuk.

A két eredmény közötti különbség 32,2 %. Minden egyéb tényező változatlansága mellett a szendvicspanelből készült épület fűtéséhez kb. 32 %-al kevesebb energiára van szükség.

Fontos megjegyezni a szendvicspaneleknek nem csak ebben van előnyük a hagyományos építőanyagokkal szemben. Minden épületrészhez külön speciális elemekkel tudunk szolgálni vásárlóink részére. Ezeknek a szerkezeteknek az „U” értéke nem vagy csak minimálisan tér el egymástól. Ezzel teljesen elkerülhetőek a hőhidak. Így ha egy épületnek a falai, mennyezete vagy teteje is ebből az anyagból készül, további energia megtakarításra van lehetőségünk és elkerüljük a hőmérsékletek különbségből adódó káros hatásokat, mint a páralecsapódás.