Turbo-Pegazus Kft.

A szendvicspanelek tűzzel szembeni reakciója és tűzállósága

Mi a különbség?

Ha a szendvicspanelek vagy más építőanyagok tűzálló képességéről van szó, két kulcsfontosságú tényező az anyag tűzzel szembeni reakciója és tűzállósága. A két kifejezés gyakran zavaró lehet. Mi a különbség?

A szendvicspanelek és a tűz

A szendvicspanelek, különösen az ásványgyapotos változat jó tűzállósággal rendelkeznek.

Az építőanyagok tűzre adott reakciója azt jelzi, hogyan reagálnak a tűzre – fellobban-e vagy hozzájárul-e a tűz terjedéséhez. 

Ezzel szemben az anyag  tűzállósága azt  méri, hogy mennyire képes megfékezni a tüzet, és megakadályozni azt, hogy más területekre is tovább terjedjen.

A lángnak kitett anyag tűzre adott tulajdonságai kritikusak a tűz kitörésének korai szakaszában, mivel ilyenkor az anyagok gyúlékonysága, hőleadása és a láng terjedése hozzájárul a tűz növekedéséhez.

Az anyagok tűzállósági tulajdonságai akkor válnak kritikussá, ha a tűz már hevesen lobog, mivel ebben a szakaszban a kérdéses anyagoknak meg kell fékezniük a tüzet a meghatározott helyeken az épület felosztási stratégiája szerint.

Ez a két fogalom különösen releváns a tűztesztek szempontjából, amelyeket a világon sok helyen törvény ír elő az építőanyagokhoz.

Mit ír elő az európai tűzvédelmi osztályozási rendszer?

Az európai tűzvédelmi osztályozási rendszer (Euroclass rendszer), az építőipari termékek tűzzel szembeni viselkedésének kategorizálására szolgál az EN 13501-1 európai szabvány szerint.

A szabvány szerint az építési termékek, így tehát a szendvicspanelek is a hét elsődleges osztály egyikébe (A1, A2, B, C, D, E, F) tartoznak az éghetőségi szintjük szerint és akár további osztályokba is:

  • a keletkező füst mennyisége (s1, s2, s3)
  • és az égő cseppek vagy részecskék mennyisége (d0, d1, d2) alapján.

A tűzállóságot ezzel szemben három kritérium szerint mérik:

  • R a teherbírásra (a teherhordó épületelemekre),
  • E az integritásra, azaz az épületelemek elválasztására,
  • és I a szigetelésre vonatkozik.

Hogyan vélekedik a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet?

Világszerte számos más intézmény foglalkozik a termékek tűzreakció- és ellenállás-értékeinek mérésével, illetve szabványosításával.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) saját tesztekkel rendelkezik a reakció és a tűzzel szembeni ellenállás tekintetében, csakúgy, mint az Egyesült Királyság vagy az Amerikai Egyesült Államok. 

Még a multinacionális biztosító társaságok is rendelkeznek saját terméktesztelési és tanúsítási erőforrásokkal, például az FM Global „FM Approved” jelzésével.

A megfelelően kiválasztott szendvicspanelek jelentősen csökkentik az üzemek, gyárak és egyéb ipari létesítmények biztosítási kockázatát. Ez rendkívüli előnyt jelent annak fényében, hogy a munkahelyi káresemények legnagyobb része tűz vagy robbanás miatt következik be, ami csak Európában több milliárd euróba kerül évente a biztosító társaságoknak. 

Az építőipari területen folyó folyamatos kutatás és fejlesztés miatt okkal feltételezhetjük, hogy a jövő szendvicspanelei és más építőipari termékei még nagyobb védelmet nyújtanak majd a tűz és az abból eredő károk ellen.

Kiváló minőségű I. vagy II. osztályú szendvicspanelre van szüksége? Itt megtalálja.>>>