Turbo-Pegazus Kft.

Milyen helyzetekben állja meg a helyét a szendvicspanel?

Általánosan elmondható, hogy a szendvicspanel szinte minden építési kihívásra alkalmazható, beleértve az ipari épületeket, üzemeket, raktárakat, illetve a középületeket és a különös higiéniát igénylő épületeket.

szendvicspanel

Mit kínál a szendvicspanel?

A szendvicspanel elsősorban a nagy helyigényű, acélszerkezetes épületek tetőfedésére és a külső falazatának felállítására alkalmas építőanyag. Ilyenek lehetnek pl. a várótermek, a stadionok, a mozik, a nézőterek, a kiállítótermek és kiállítási központok vagy akár a múzeumok is. 

Korábban az ipari létesítmények tetején leginkább az előre gyártott és nehéz betonlapokat vagy azbeszt lemezeket használtak.

A könnyű, acélszerkezetes épületek rohamos fejlődésével azonban a szendvicspanelek is előtérbe kerültek, amelyek ráadásul számos előnyt kínálnak a korábban használt két építőelemhez képest, pl a jobb a hő- vagy hangszigetelést.

Mivel az szendvicspaneles épületek leggyakrabban acélvázas szerkezetek, a tetőlemezek szempontjából előnyös:

 • a könnyű súly,
 • jó hőszigetelési képesség,
 • tűzbiztonság,
 • vízállóság,
 • jó hangszigetelés,
 • tartósság,
 • és más egyéni szempontok.

A szendvicspanelek tehát főként ipari épületek, raktárak tetejének vagy külső falainak felépítéséhez használt építőelemek, de gyakran használják belső falazatként és mennyezetként is.

Belső falazatként és mennyezetként elsősorban a rendkívül higiéniát igénylő helyiségekben alkalmazzák.

A társadalom és a világ folyamatos fejlődésével az elektronikai és gyógyszeripar is rohamléptekben fejlődik. Ezekben az iparágakban a termékek gyártási folyamatában egy makulátlanul tiszta, csíramentes termelési környezetet kell biztosítani.

 • A szendvicspanelek felületén lévő színes acélburkolathoz a por nem tud könnyen tapadni.
 • Könnyen is tisztítható, ezért ideális a belső falakhoz vagy mennyezeti elemnek, különösen ott, ahol magasabb tisztasági követelmények vannak előírva.

A szokásosnál tisztább környezetet igénylő iparágak közé tartozik az elektronikai, számítástechnikai termékek gyártása, az orvosi kellékek, a gyógyszergyártás, a repülőgépgyártás, a precíziós műszergyártás, élelmiszergyártás és az orvosi műtő, stb.

Egyes gyáraknál, ahol nem a tisztasági követelmény az első, a szendvicspaneleket rugalmas, szét- és összeszerelésük miatt alkalmazzák széles körben.

A szendvicspaneles építkezés 5+1 verhetetlen előnye

A könnyű acélszerkezethez idomuló építőelemek, tetőként és falazatként is számos előnyt kínálnak:

 1. gyors telepítés,
 2. költséghatékonyság,
 3. könnyű súly,
 4. gazdaságos kivitelezés,
 5. rugalmas kialakítás,
 6. változatos szín- és méretválaszték.

Ezért a szendvicspanelek ma már vezető szerepet töltenek be az építőiparban, különösen akkor, ha jól szigetelt ipari épületekről van szó.

Egyszintes és többszintes ipari épületekhez is használhatóak, akár a külső falakhoz is.

A változatos szín és méretválasztéknak köszönhetően szinte határtalan lehetőségeket kínál. Ráadásul, a szendvicspanelek a vékonyabb tégla falaknál jobb hő- és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, ezért alkalmasak:

 • az állandó hőmérséklet tartására,
 • állandó páratartalom biztosítására,
 • csökkentik az ipari épületek építési költségeit.

Többre is kíváncsi? Tekintse meg széles I. és II. osztályú szendvicspanel kínálatunkat.>>>