Turbo-Pegazus Kft.

Mire használhatóak a Z és C szelemenek?

Az épületek építésekor nem az esztétika, hanem a biztonság az elsődleges szempont. Ahhoz, hogy az épületek alapjai biztosak legyenek a falaknak stabilan a helyükön kell maradniuk, és a tetőszerkezeteket is hasonlóan tartósan és biztonságosan kell kialakítani. Az építési munkálatok megfelelő kivitelezésének alapját, az ún. Z, illetve C szelemenek adják.

Mik ezek és mire használhatók pontosan? Tudja meg itt.>>>

Z és C szelemenek felhasználási lehetőségei

A Z és C szelemenek az acélszerkezetű tető- és faltartó rendszerek részei. Mivel a tartószerkezet állandó élő terhelésnek van kitéve, (pl. szélterhelés, hóterhelés stb.) a szelemenek számítása fontos része a teljes szerkezeti számításnak.

A C, illetve Z szelemenek specifikációi, anyagai, korrózióállósága és beépítése meghatározza a szerkezet biztonságát, és befolyásolja a szelemen rendszer tényleges teherbírását.

A szelemenek meghatározzák továbbá a burkolatrendszer, különösen a fal síkját, és a fal esztétikai megjelenését is.

A Z és C szelemenek a szarufákat alátámasztó, eresszel párhuzamos, vízszintes gerendákat jelölik, amelyek ma már elsősorban acélból készülnek. A szelemenek a tetőgerinc irányába futva tartják az épület burkolati elemeit, ezért különös figyelmet kell fordítani ezek minőségére és méretezésére.

A kiváló minőségű acélból készült szelemenek hideghajlítással készülnek, és számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos szerkezeti acélokhoz képest, mint például a könnyű súly vagy a nagy szilárdság.

A horganyzott acélból készülő Z és C szelemenek nagy szilárdságúak, hogy biztosítsák az acél épületek biztonságát, emellett kiváló teljesítményű keresztmetszetet és gyors telepítést biztosítanak.

További előnyük, hogy testreszabhatóak, hogy megfeleljenek az építőanyagokra vonatkozó különböző követelményeknek.

Fali és tető szelemen rendszerekhez is alkalmazhatóak és akár előre lyukasztva is gyárthatóak, hogy illeszkedjenek a burkolati rendszerekhez.

Rendelni szeretne? Tegye meg itt.>>>