Turbo-Pegazus Kft.

Szendvicspanel: Sokoldalú megoldás a szerteágazó építési kihívásokra

A kiváló szigetelő tulajdonsággal rendelkező szendvicspanelek könnyű súlyuknak, mechanikai tulajdonságaiknak és ár-érték arányban kedvező felépítésüknek köszönhetően egyre elterjedtebbek a világon. Legyen szó akár egy saját családi házról, vagy ipari épületről a szendvicspanelek egyedülálló előnyöket kínálnak.>>>

A szendvicspanel épületek előnyei

A szendvicspanel az épületek falainak és tetőinek burkolására szolgáló építőanyag. Minden darab két fém fegyverzetből és a köztük található hőszigetelő anyagból készült magból épül fel.

A szendvicspanelek nem szerkezeti anyagok. A szendvicspanelből készült épületen belül minden esetben található egy acélváz (csarnokváz), azaz egy tartókeret, amelyhez a szendvicspaneleket rögzítik.

A hőszigetelő magként használt anyag szerint megkülönböztetjük az ásványgyapotos, poliuretán maggal vagy polisztirollal ellátott szendvicspaneleket. Ezek az anyagok főként a hőszigetelő, illetve hangszigetelő teljesítményükben, valamint tűzállóságukban és súlyukban különböznek egymástól.

Miért érdemes szendvicspaneleket használni?

Főként a költségekkel kapcsolatos előnyök miatt. Egy kereskedelmi vagy ipari épület felépítése szendvicspanelekből, kedvezőbb vagy azonos anyagköltség mellett, de nagyságrendekkel gyorsabban kivitelezhető, mint a hagyományos építőanyagokból.

Egy szokványos falazási eljáráson alapuló épület 6-7 hónap alatt készül el. Egy azonos térfogatú szendvicspanel épület azonban mindössze 1 hónap alatt összeállítható, ami kevesebb élő munkát igényel. Ráadásul, minél hamarabb üzembe helyezik az adott termelőterületet, annál hamarabb térül meg a befektetés.

A szendvicspaneles építkezés során ugyanis a kész szerkezeti elemek a helyszínre érkeznek, és ott rakják össze őket. Időjárásfüggetlen építkezést tesz lehetővé és a folyamat során nincs várakozási idő, mert pl. nem kell megvárni, amíg az épület kiszárad stb.

A szendvicspaneles építési folyamatok páratlan előnye

A hagyományos falazatépítés nedves eljárásokat alkalmaz, amelyek jelentős mennyiségű vizet használnak a kőműves habarcs, az öntéshez használt beton és vakolat elkészítéséhez.

Ráadásul az ipar egyes ágazatai, mint például a feldolgozóipar vagy a gyógyszergyártás, rögzített és szabályozott relatív páratartalmat igényelnek, ami kizárja a nedves építésű folyamatokat.

A szendvicspanel építkezés során az építőanyagok beépítéséhez nincs szükség vízre, csak a szerkezet összeszerelésére és csavarokkal történő szakszerű rögzítésére, ami kevesebb élő munkával elérhető, mint egy hagyományos épület felépítése esetében és lehetőséget teremt a nedvességre érzékeny létesítmények felépítésére is. 

Szendvicspanelekre van szüksége a projektjéhez? Nálunk az alapanyagoktól kezdve a szerelvényeken át mindent megtalál egy helyen. Itt kérhet ajánlatot.>>>