Turbo-Pegazus Kft.

A szendvicspanel ragasztás fontossága

A szendvicspanelek segítségével költséghatékony építkezések valósulnak meg világszerte. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szendvicspanelek a repülőgépek belső tereinek leggyakrabban alkalmazott anyagai is.

Ezek a fém fegyverzetből és speciális szigetelő magból álló kompozit építőanyagok különböző ragasztóanyagokkal összeillesztve találhatóak meg az épületekben és a repülőgépek fedélzetén (pl. a padlózatban, mennyezetben, a konyhai és a mosdók falaiban, rakterekben) egyaránt.

A megfelelő anyagok kiválasztása kritikus fontosságú ezeknél a speciális szerkezeteknél. Ennek elmulasztása ugyanis gyengébb teljesítményt, magasabb költségeket, felesleges súlyt, vagy túlméretezést eredményezhet.

Mire kell figyelnie a gyártóknak a szendvicspanel ragasztás során?>>>

Ezért fontos a szendvicspanel ragasztás

A szendvicspanel ragasztás során alapvető szempont, hogy a kész szendvicspanelek megfeleljenek az épületek vagy repülőipari felhasználás esetén a repülőgépek belső alkalmazási előírásainak. Ez utóbbi bonyolultabbá teheti a ragasztóanyag kiválasztását.

A szendvicspanel ragasztásához használt ragasztónak ugyanis tökéletesen biztosítania kell a kötésvonal szilárdságát.

A nagy szilárdságú alkalmazási követelmények tehát egyből kizárják a legtöbb hőre lágyuló ragasztó alkalmazásának lehetőséget, ami leszűkíti a kiválasztási folyamatot azokban az esetekben, amikor nincs szükség nagy szilárdságú ragasztóra, mert hátrányosan befolyásolhatja a többi követelményt, pl. szükségtelen merevséget kölcsönözhet az alkatrésznek.

Milyen ragasztó jöhet szóba?

A nagyszilárdságú ragasztók, pl. az epoxi, ami elsősorban a drágább magok és héj anyagok használatához megfelelő.

Mire kell figyelni az anyagok egymáshoz ragasztásakor?

Az anyagok egymáshoz ragasztásakor a gyártók elsősorban a szilárdsági követelményeket veszik alapul.

Feldolgozási paraméterek

A szilárdsági követelmények mellett fontos megvizsgálni a kiválasztott anyagok feldolgozási előírásait is.

Tűzállósági követelmények

Nem csak a szendvicspanelnek, hanem a ragasztónak is tűzállónak kell lenni.

A repülőgépek belső alkalmazásaiban ráadásul speciális szabványoknak kell megfelelni a láng, a füst és a toxicitás tekintetében egyaránt.

A ragasztó szúrásállósága is számít

Elsősorban a padlóburkolati alkalmazásokban használt szendvicspanelek esetében számít a szúrásállóság, a mennyezeti panelek esetében ez kevésbé számít.

A ragasztó formája

A ragasztó kémiai összetételének kiválasztása után a formáját is figyelembe kell venni, mert ez segítheti a feldolgozás hatékonyságát. Egy filmragasztó könnyebben és gyorsabban feldolgozható, mint egy folyékony gyanta rendszer, melynek felvitele több időt igényel.

Mennyiség és vastagság

Rendkívül fontos, hogy a gyártók mindig a megfelelő mennyiségű ragasztót használják. A túl sok ragasztó ugyanis gyengítheti a ragasztási ívet, míg a túl kevés ragasztó is okozhat problémákat (pl. méhsejt vagy a habragasztás hibája).

A ragasztó vastagsága fontos a rendszer gyúlékonysága szempontjából is. A vastag ragasztási vonalak a tűzállósági vizsgálat során felpuhulhatnak, ami a rendszer meghibásodását okozhatja.

Bármilyen felhasználásra is szánja a megfelelő építőanyagot, a szendvicspanelekben nem fog csalódni. Hatalmas árukészletünkben megtalálja, amit keres. Itt kérhet ajánlatot.>>>